Aby poznać lubelskie legendy i zasmakować najsłynniejszych regionalnych przysmaków wybraliśmy się do Lublina.
Rozpoczęliśmy od wizyty w Regionalnym Muzeum Cebularza, które znajduje się w zabytkowej kamienicy z XV w. Podczas interaktywnego pokazu piekarz Franek przybliżył nam genezę powstania najsłynniejszego lubelskiego wypieku. W trakcie warsztatów każdy miał szansę przygotować swojego własnego cebularza według tradycyjnej receptury. Kolejnym etapem był spacer „Szlakiem Koziołka” podczas którego poznaliśmy sporo informacji o postaciach, które wpisały się w historię miasta. Naszym przewodnikiem był sam Koziołek z zaprzyjaźnionej Fundacji Lubelskie Koziołki, który zaprowadził nas do KozUli. Tutaj w Domu Koziołka Lubelskiego dowiedzieliśmy się skąd koziołek wziął się w herbie Lublina. Zrobiliśmy swoją własną pieczęć miejską oraz spróbowaliśmy kolejnego regionalnego smakołyku. Wzięliśmy również udział w turnieju dojenia kozy na czas. Na koniec przenieśliśmy się do dawnych czasów poprzez grę miejską po Starym Mieście oraz warsztaty poświęcone ciekawym zawodom Lublina, które odbywały się w Piwnicy Pod Fortuną. Była to nie tylko doskonała okazja do nauki i zdobywania wiedzy historycznej, ale także świetna zabawa i integracja. Dzięki niej mieliśmy okazję poznać różnorodne historyczne ciekawostki z życia dawnego miasta w niezwykle angażujący sposób.